1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Nota de Premsa ICAVIC - Torn d'ofici sense IVA

 

 

 

EL COL·LEGI D’ADVOCATS DE VIC, CELEBRA QUE EL GOVERN DE L’ESTAT RECONEGUI LA FUNCIÓ PÚBLICA, SOCIAL I OBLIGATÒRIA DEL TORN D’OFICI I EL CONTINUÏ EXIMINT D’IVA

 

 

Aquest es el resultat de l’acord assolit entre el Govern espanyol i l’Advocacia institucional, per que el sistema d’Assistència Jurídica Gratuïta segueixi essent no subjecte a l’IVA, com ho està des de 1986, revertint la situació creada per una consulta vinculant de la Direcció General de Tributs del Ministeri d'Hisenda, que interpretava que el servei que presten els advocats del Torn d'Ofici a l’Estat Espanyol havia d’estar subjecte a IVA, situació que l’Advocacia institucional va considerar un canvi de criteri inadmissible.

 

En aquest sentit, el Consell de l’Advocacia Catalana, que representa els catorze Col·legis d’Advocats catalans, va demanar per carta la setmana passada al ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro que rectifiqués i deixés en suspens el nou criteri interpretatiu de la Direcció General de Tributs.

 

El 28 de febrer passat, en una reunió celebrada al Ministeri de Justícia amb l’assistència de representants de l’Advocacia institucional, el ministre Rafael Catalá va anunciar que el Torn d’Ofici continuarà sense estar subjecte a l’IVA.

 

Per consolidar aquesta situació, el Govern espanyol impulsarà una Proposició de Llei per reformar l’actual Llei d’Assistència Jurídica Gratuïta, amb efecte a 1 de gener de 2017, reforma que recull les diferents Proposiciones No de Ley presentades al Congreso de los Diputados, per salvaguardar el caràcter públic del servei, per part del Psoe, Ciudadanos, Unidos Podemos-En Comú Podem-En Marea y Esquerra Republicana, i reforçarà el caràcter d’indemnització pública d’aquest dret fonamental pels ciutadans, que per llei es un servei qe presten amb caràcter obligatori tots els Advocats en exercici, i que s’organitza a través dels respectius Col·legis d’Advocats. La solució per llei suposarà el reconeixement de la funció pública, social i obligatòria del servei de l’Assistència Jurídica  Gratuïta, deixant tancat el fet de que el Torn d’Ofici no pot tributar IVA perquè és un servei públic, adreçat a les persones que no tenen mitjans, no un bé de mercat.

 

El Col·legi d’Advocats de Vic ha tramitat 2992 expedients de Justícia Gratuïta el 2016.

 

Cal recordar que al Partit Judicial de Vic hi ha 99 professionals de l’advocacia inscrits al torn d’ofici, a Catalunya n’hi ha més de 7.000, essent prop de 43.000 en el conjunt de l’Estat Espanyol.

 

Vic, 6 de març de 2017

 

Il·lustre Col·legi d’Advocats de Vic

 

Més informació Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.   www.icavic.cat

Aquest lloc utilitza la política de Cookies Veure política de Cookies